tentoonstellingen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
Museum Jan van der Togt
  09 02 2006 - 09 03 2006
  borek sipek
  ferroni
   
  23 03 2006 - 30 04 2006
  pedersen
 
   
  verwacht
  04 05 2006 - 11 06 2006
  wiegersma
  han de kluijver
 

pedersen
pedersen

Lees Persbericht

De Sprookjeswereld Van Carl-Henning Pedersen

Carl-Henning Pedersen is op 23 september 1913 in Kopenhagen geboren.
Op 21-jarige leeftijd trouwt hij met de schilderes Else Alfelt. Op haar aandrang begint hij te schilderen als overtuigd autodidact. Hij maakte deel uit van de abstracte avant-garde van Denemarken die onder moeilijke omstandigheden probeerde te overleven. In 1936 maakt hij zijn debuut met vier schilderijen op een tentoonstelling voor jonge schilders te Kopenhagen. Een jaar later neemt hij deel aan de internationale tentoonstelling ‘Linen’ in dezelfde stad.

In de oorlogsjaren is Pedersen lid van de redactie van het tijdschrift ‘Helhesten’ samen met zijn vrouw en o.a. Heerup en Jorn. In dit tijdschrift worden de principes van de nieuwe kunst van de verbeelding op de meest gedetailleerde wijze gedefinieerd. In 1948 word Pedersen lid van de Cobra-groep en neemt deel aan de roemruchte tentoonstellingen in Amsterdam (Stedelijk Museum) en Luik (Paleis van Schone Kunsten).

In de na-oorlogse jaren ontwikkelt Pedersen grote activiteit. Hij schildert zijn fabeldieren en droomgestalten in sprookjesachtige taferelen, maakt litho’s tekeningen en aquarellen maar creëert ook keramische muren, mozaïeken fresco’s en gebrandschilderde ramen. Hij vertegenwoordigt Denemarken op de Biënnales te Venetië (1962), te Sao Paolo (1962) en in Cairo ( 2000). Veel van zijn werken zijn ondergebracht in het Kunstmuseum te Herning op Jutland, dat aan hem en zijn vrouw Else is gewijd.

Tijdens zijn leven ontvangt hij vele prijzen en onderscheidingen waaronder de Guggenheimprijs, de prijs van de UNESCO en de onderscheiding van de Koninklijke Deense Academie. Een van de laatste werkreizen die hij met Else Alfelt maakt gaat naar de Scandinavische kunstenaarskolonie in Jeruzalem.
In 1974 overlijdt zijn vrouw. Later gaat hij nogmaals terug naar deze kunstenaarskolonie en ontmoet daar zijn tweede vrouw, de fotografe Sidsel Ramson. Samen vervolgen zij het spoor dat Pedersen met zijn eerste vrouw heeft gevolgd, reizend, werkend en dan weer voor een langere periode verblijvend in Denemarken en later in Frankrijk (Molesmes).

Een recent hoogtepunt in het leven van Pedersen was de imposante overzichtstentoonstelling van zijn werk in de Danish National Gallery ter gelegenheid van zijn 90-ste verjaardag in 2003. Ook zijn werk als dichter werd hier in het licht gesteld. Nu op 93-jarige leeftijd heeft hij in Nederland weer nieuwe tentoonstellingen in het vooruitzicht.